Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlattı: Helikopter ebeveyn olmayın, aşırı koruma çocuklara zarar veriyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Çocuk Yetiştirirken Aşırı Korumadan Kaçının

Çocuk psikiyatristi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk yetiştirirken aşırı koruma ve müdahaleden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Tarhan’a göre, aşırı koruma çocuğun karar verme ve problem çözme yeteneklerini olumsuz etkiliyor, hayatın zorluklarıyla baş edemeyen bireyler yetişiyor.

Nevzat Tarhan’ın kendi internet sitesinde yer alan habere göre; Prof. Dr. Tarhan, çocuklara kol kanat germenin çocukların yerine geçmek olarak algılandığını ve bunun sonucunun “Helikopter ebeveyn” olarak adlandırıldığını belirtti. Tarhan, bu duruma “işgalci ebeveyn” de denildiğini kaydetti.

Tarhan, çocukların hayatın gerçekleriyle yüzleşebilmesi için kendi kararlarını almayı öğrenmeleri gerektiğini belirtti:

“Aşırı koruma ve kontrol sebebiyle çocukta karar verme ve problem çözme becerisi gelişmiyor. Hep birinin gelip ona yardım etmesini bekliyor. Oysa hayatın gerçekleri var ve anne baba hayat boyu onun yanında olamaz.”

“Bu tür ebeveynler kendilerini mükemmel olarak görüyorlar “

Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan, helikopter ebeveynliğin temel nedenlerini şu şekilde açıkladı. Bu tür ebeveynler, kendilerini mükemmel olarak gördüklerinden dolayı çocuklarına aşırı müdahale ederek karar verme süreçlerine karışıyorlar.

“Birincisi, bu tür ebeveynler kendilerini mükemmel olarak görüyorlar. ‘Ben mükemmelim, çocuğum da mükemmel olmalı’ diyorlar. Halbuki hiç kimse her şeyi kontrol edecek kadar mükemmel değildir. Kontrol duygusu çok yüksek. Mükemmeliyetçilik ve narsisizm bu kişilerde bir arada bulunur.”

Aşırı korumanın çocuğa duygusal istismar kadar zarar verebileceğinin ve literatüre işlendiğinin altını çizen Tarhan, şu ifadelerle devam etti:

“Aşırı koruma ve kontrolün, çocuğa duygusal istismar kadar zarar verdiği kanıtlandıktan sonra literatüre girdi.”


Hapishaneyi beş yaşındaki bir çocuk için eğlenceli hale getirmek: Uçurtmayı Vurmasınlar

 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir